One Health in Oss – symposium op 26 maart 2015

Onlangs was er in het gemeentehuis van Oss een One Health bijeenkomst. Mede naar aanleiding van onder andere het Q-koorts verleden rondom Oss is deze One Health bijeenkomst georganiseerd.

Wat is One HeOne Health in Ossalth?
De gezondheid van mensen hangt samen met de gezondheid van dieren. Door deze twee werelden dichter tot elkaar te brengen verbeteren we de gezondheid van beiden en maken daar één wereld van: One Health.

De organisatie van deze bijeenkomst bestond uit twee huisartsen, een beleidsmedewerker van de gemeente Oss, een GGD medewerkster en een dierenarts van Diergeneeskundig Centrum de Overlaet.

Doel van de avond was om huisartsen en dierenartsen werkzaam in de gemeente Oss kennis te laten maken met elkaar en elkaars werelden. Zo was er een spreker over de risico’s van intensief contact met huisdieren. Honden slapend bij mensen in bed, katten op het aanrecht, honden en kattendrollen in speeltuintjes etc. Deze spreker wilde vooral de huisartsen de boodschap meegeven dat als een patiënt zich meldt het goed kan zijn om in het achterhoofd te houden dat die mensen ook (zieke)huisdieren kunnen hebben. De tweede spreekster, arts infectieziekten bij het RIVM, nam de deelnemers mee in een verhaal over antibioticagebruik bij mens en dier. In de veehouderij is een enorme afname gerealiseerd van antibioticagebruik. Het zou mooi zijn wanneer in het gezelschapsdieren- en in het humane segment ook een afname gerealiseerd kan worden, want ook daar zijn nog reducties te behalen.

Opvallend aan de avond was om te zien dat het aantal aanwezige dierenartsen veel groter was dan het aantal huisartsen. Vanuit onze dierenartsenpraktijk waren we ook zeer goed vertegenwoordigd. Onze dierenartsen zagen het belang van een dergelijke bijeenkomst zeker in, en hopen dat er in samenwerking met de gemeente nog een mooi vervolg zal komen op deze 1e stap in samenwerking tussen huis- en dierenarts.

Het is niet de eerste keer dat dierenartsen van De Overlaet contact hebben gelegd met de huisartsen in Oss en omstreken. Al in 2011 heeft dierenarts John Vonk samen met huisarts Sjaak van Dorst een bijeenkomst voor 23 huisartsen op de praktijk georganiseerd. Toen hebben we aandacht besteed aan de zoönosen Salmonella en Ziekte van Weil.

Herkauwerspraktijk de Overlaet, april 2015, Greetje van Bakel en John Vonk