Diagnostiek

Het laboratorium
Bij De Herkauwerspraktijk kunt u terecht voor bijna al uw onderzoeken. Een aantal onderzoeken gebeurt op de praktijk zelf.

U kunt hierbij denken aan melkonderzoek, mestonderzoek en bloedonderzoek (uitgezonderd specifiek serologisch onderzoek).

Andere onderzoeken worden dagelijks per koerier naar verschillende laboratoria doorgestuurd.

Meer informatie over ons laboratorium kan u vinden onder het kopje diagnostiek.

Diagnostiek
Het laboratorium van De Herkauwerspraktijk is ingericht voor een aantal onderzoeken. De volgende onderzoeken kunnen wij intern uitvoeren:

  • Melkonderzoek: celgetalbepaling, bacteriologisch onderzoek met gevoeligheidstest
  • Mestonderzoek: parasitair onderzoek
  • Bloedonderzoek: bepalingen van bijboorbeeld MG, Ca en CPK
  • Biestkwaliteit onderzoek
  • Weerstandsbepalingen nuchter kalf
  • Urineonderzoek
  • Longwormonderzoek

Mestonderzoek schaap
De Herkauwerspraktijk adviseert om de schapen volgens het nieuwe ontwormingsbeleid te ontwormen. Hiervoor bieden wij een mestabonnement aan. Op het inzendformulier vind u meer informatie. Print dit formulier uit en geef deze af wanneer u bij ons op de praktijk een mestmonster komt brengen.

Klik hier om naar het inzendformulier te gaan.

Droogzetten op basis van diagnostiek

Het standaard behandelen van dieren met een droogzetter, zonder dat er diagnostiek heeft plaatsgevonden, is niet toegestaan. Celgetalbepaling tijdens de MPR (melkproductieregistratie) wordt gezien als de standaard methode om aan te tonen dat een dier waarschijnlijk een (subklinische) mastitis heeft. Aan de hand van het ‘Stappenplan droogzetten’, kan vastgesteld worden of een dier met een droogzetter behandeld mag worden.

Klik hier voor het gehele document.