Landelijke aanpak IBR BVD

In januari 2018 wordt er gestart met een landelijke aanpak IBR.

Met een verplicht bestrijdingsprogramma wil de rundveesector de komende jaren in Nederland IBR uitbannen. De bestrijding van IBR zal via een verplicht vaccinatieprogramma gaan lopen. De precieze invulling wordt de komende maanden opgesteld. Daarin wordt ook opgenomen wat via de wet of via private regelingen wordt bepaald.

Bedrijven die nu al IBR-vrij of IBR-onverdacht zijn, krijgen vrijstelling van de vaccinatieplicht. Zij hoeven hun status alleen maar te monitoren door tankmelkonderzoek, bloedtappen of aan de slachtlijn. Dit geldt ook voor bedrijven waar geen kalveren worden geboren, dieren altijd binnen staan en alleen naar de slacht worden afgevoerd. Een goed voorbeeld hiervan is een vleeskalverbedrijf. De kalversector importeert op den duur alleen nog IBR-vrije of gevaccineerde kalveren.

Binnen onze praktijk is op dit moment ongeveer 25% van de bedrijven IBR gecertificeerd vrij, ongeveer 28% is status onverdacht. Dit houdt in dat bijna de helft van onze melkveebedrijven nog een onbekende status heeft.

Informeer tijdig bij ons wat de beste aanpak is voor uw bedrijf.  Neem contact op met uw begeleidend dierenarts zodat we samen een route kunnen uitstippelen. Kijk eventueel ook op http://www.ibrbvd.nl/landelijke-aanpak/.

 

Nieuwsbrief herkauwerspraktijk de Overlaet, oktober 2017, MvdP