Klauwgezondheid

Klauwaandoeningen kunnen voor behoorlijke problemen zorgen op een rundveebedrijf. Kreupele koeien zorgen onder andere voor verminderde melkgift, verminderde vruchtbaarheid, extra werk en  extra kosten, welke een belangrijke reden voor afvoer zijn. Daarnaast zorgt het voor verminderd dierwelzijn en werkvreugde van de veehouder. Problemen met klauwgezondheid zijn vaak een samenloop van meerdere factoren, de belangrijkste factoren zijn in 4 categorieën onder te verdelen.

Hoornkwaliteit

Dit is de basis van een goede klauwgezondheid en wordt voor een groot gedeelte door erfelijkheid en voeding bepaalt. Daarom is het van belang dat u in de fokkerij op gezonde klauwen selecteert en dat u zorgt voor een goed uitgebalanceerde voeding. Denk hierbij zeker ook aan het jongvee omdat hier de basis wordt gelegd voor gezonde klauwen.

Belasting

Veel problemen ontstaan door verkeerde of te lange belasting van de klauw. Denk hierbij aan oneffenheden op de roosters en op het kavelpad, te korte bochten waardoor koeien een korte draai moeten maken , te lange wachttijd voor het melken of bij overbezetting van de ligboxen.

Hygiëne

Droge en schone roosters zorgen voor droge klauwen en tussenklauwspleten. Hierdoor zijn de klauwen beter bestand tegen bacteriën en aantasting van buitenaf en neemt de infectiedruk af.

Behandeling

Snel en effectief behandelen is erg belangrijk, hierdoor is de kans op volledig herstel vele malen groter. Een zoolkneuzing geneest bijvoorbeeld veel beter dan wanneer het een zoolzweer is geworden. Snel behandelen zorgt daarnaast voor een lage infectiedruk in de stal waardoor de kans op verspreiding van klauwaandoeningen afneemt.

Nieuwsbrief herkauwerspraktijk de Overlaet, oktober 2017, FD