Tankmelk onderzoek

Bij bedrijven waarbij de melkkoeien weidegang krijgen is het risico op maagdarmwormen, longworm en leverbot hoger. Dit geldt zeker op bedrijven die onlangs weer zijn begonnen met weidegang waarbij de koeien niet als jongvee zijn geweid. Ook op bedrijven waar vers gras wordt gevoerd bestaat dit risico. Wormbesmettingen kunnen aanzienlijke productiedaling tot gevolg hebben. Het is van belang om de besmetting op uw bedrijf te monitoren. Hierdoor kunt u tijdig op een besmetting reageren zonder dat u onnodig behandelt. Daarnaast kunt u de nodige preventieve maatregelen nemen.

In samenwerking met Zoetis en met Boehringer Ingelheim is het mogelijk gratis uw tankmelk op antistoffen van maagdarmworm-infectie te laten onderzoeken. Dit onderzoek kan u vertellen of en in welke mate er een wormbesmetting speelt onder de melkkoeien. Daarnaast kunt u dit monster ook op leverbot en longworm laten onderzoeken, hiervoor worden kosten in rekening gebracht. Een andere mogelijkheid is om bij de GD het abonnement Worminfecties Tankmelk af te sluiten. Hierbij wordt de tankmelk jaarlijks op maagdarmwormen, longworm en leverbot onderzocht. U krijgt dan in november een overzicht.

Het aantal gratis onderzoeken wat we kunnen doen is beperkt, geef daarom tijdig bij uw dierenarts aan als u interesse heeft. Wij kunnen ook met u meedenken over preventieve maatregelen om de impact van wormbesmettingen op uw bedrijf zoveel mogelijk te voorkomen.

Nieuwsbrief Herkauwerspraktijk de Overlaet, oktober 2017, FD