Facebook: Lebmaagverplaatsing opereren Dr. Geert en Dr. Fritz

Een lebmaagverplaatsing opereren wij door middel van een kijkoperatie/laparoscopie. Deze lebmaag operatie links (met de laparoscoop genaamd Dokter Fritz) is een relatief kleine ingreep, waarbij de koe gewoon recht kan blijven staan, waardoor het herstel na de operatie vaak snel verloopt.

Maar wat is een lebmaagverplaatsing?
De vierde maag (vergelijkbaar met onze maag) van een rund kan door gasvorming gaan uitzetten, waardoor hij gaat ‘zweven’. Dit noemt men een lebmaagverplaatsing of lebmaagdislocatie. De lebmaag zet door de gasvorming als een ballon uit en ‘zweeft’ van onderin de buik naar boven toe. Dit gebeurt meestal naar links van de pens, maar kan soms ook naar rechts plaatsvinden. Een lebmaagverplaatsing naar links opereren wij in onze dierenartsenpraktijk door middel van een kijkoperatie/laparoscopie. Dit doen wij met ons laparoscopie instrument, genaamd: Dokter Fritz.

Dierenarts Geert op zoek naar de lebmaag

Hoe ontstaat een lebmaagverplaatsing naar links?
Een koe met een lebmaagverplaatsing komt op ieder bedrijf wel eens voor. Er zijn vele risicofactoren die er voor kunnen zorgen dat de lebmaag zich verplaatst. De belangrijkste risicofactoren zijn:

  • te weinig ruwvoeropname,
  • (plotselinge)voerovergangen
  • het plotseling ontstaan van veel ruimte in de buik van de koe (na bijvoorbeeld de geboorte van een tweeling).

Een lebmaagverplaatsing is vaak het gevolg van slepende melkziekte (ketose/negatieve energiebalans) en komt daardoor het vaakst voor tijdens de eerste weken van de lactatie. Maar ook koeien die plots stoppen met ruwvoer vreten (door bijvoorbeeld een ander onderliggend probleem) kunnen een lebmaagverplaatsing krijgen.

Aanprikken van de lebmaag

Hoe herken ik een lebmaagverplaatsing?
Als veehouder kun je een eventuele lebmaagverplaatsing herkennen doordat de koe minder gaat vreten, vaak dunne mest heeft, de ribwand soms iets bol staat en eventueel klotsgeluiden te horen zijn op de ribboog. Tijdens luisteren (met stethoscoop) is een typisch ‘ping’-geluid te horen.

Heeft u vragen over deze ingreep, heeft een van de koeien bovenstaande symptomen of benieuwd hoe een lebmaagverplaatsing voorkomen kan worden? Neem dan contact op met de dierenarts voor alle aanvullende informatie.

Lebmaag weer op zijn plek, wel nog even vastgezet om herhaling te voorkomen.

 

 

 

 

 

 

 

Herkauw dierenarts Geert v Dinther/
november 2020