Koe bevalt van drieling: ‘Heel erg bijzonder, maak je niet vaak mee’

PREMIUM

Kalfjes drieling geboren bij veeboer Bart van Schaijk te Berghem. Op de foto zijn zoon Juul van Schaijk. Fotograaf: Van Assendelft/Jeroen Appels © Van Assendelft Fotografie

 

 

 

BERGHEM – Ze zijn wat klein van stuk, maar kerngezond: de drieling van moederkoe Ciska 7 die vorige week ter wereld kwam in Berghem. ,,Ik heb het nog nooit eerder meegemaakt”, zegt melkveehouder Bart van Schaijk, en dat wil wat zeggen want hij boert al zijn hele leven, hij nam het bedrijf over van zijn ouders. ,,We zagen al bij het scannen dat het er drie waren, maar dan is het nog maar afwachten of ze het ook redden.” 

Dat bleek het geval, en ze waren binnen vijf minuten geboren met zijn drieën: dat krijg je met kleine kalfjes. ,,Normaal weegt een kalf rond de 45 kilo als het geboren wordt, deze denk ik rond de 25. Maar ze doen het goed, we geven ze een keer extra de fles.” De zusjes Ciska 8 en Ciska 9 en hun even oude broer zijn nu nog bij elkaar. ,,Over een paar weken gaat het stiertje naar de mesterij. Maar dat zal wel wat langer duren bij deze, omdat ie zo klein is.”

Kansberekening

Dit maak je niet vaak mee als veearts.

Frank Dinnissen , Veearts De Herkauwerspraktijk

Veearts Frank Dinnissen is ook erg in zijn nopjes met de gezonde drieling in Berghem. ,,Dat is zeker heel erg bijzonder, drie gezonde kalfjes. We zien het niet vaak, zeker niet dat ze alledrie levend ter wereld komen.” Op internet circuleren kansberekeningen voor een drieling bij koeien, variërend van 1 op 8 miljoen tot 1 op 100.000. ,,Nou 1 op de 8 miljoen lijkt me wel heel erg overdreven,” aldus Dinnissen. ,,Maar het is wel echt iets dat je niet vaak meemaakt als veearts. We hebben één keer een vierling meegemaakt, en dat was echt wereldnieuws.”

10 maart 2020/Laura Romanillos/BD