Juiste weg in melkveebedrijf moet ik zelf zoeken’

HEESCH – Hij runde al zijn eigen bedrijf in rosékalveren. Dit jaar stapt hij in het melkveebedrijf van zijn ouders. Als zzp’er verhuurt hij zichzelf daarnaast bij collega-melkveehouders en loonbedrijven in de regio. Martin School (27) behoort tot de nieuwe generatie jonge boeren.

Nee, hij zou niet anders meer willen. ,,Het werk is afwisselend. Geen dag is hetzelfde. Natuurlijk moet je iedere dag voeren en melken, maar het is ook kalfjes controleren, gras maaien, administratie doen en ploegen.”

Martin studeerde aan de Landbouwschool in Boxtel, maar leerde het meeste toen hij bijna drie jaar zelfstandig een veebedrijf met zo’n honderd rosékalveren had. ,,Het was zeven dagen per week hard werken. Ons pap stond klaar, maar de juiste weg moest ik zelf zoeken.”

Jonge boer: Martin School uit Heesch tussen de koeien. © Van Assendelft Fotografie

Martin School uit Heesch tussen de koeien. © Van Assendelft Fotografie

Afwisseling
Zichzelf verhuren als zzp’er bracht echter meer op én is prettig voor de afwisseling. ,,Op een ander werken is leuk. Je hoort andere verhalen en wordt er niet stommer van.” Het is de bedoeling dat Martin over een paar jaar het familiebedrijf overneemt. Vader Adri (59) hoopt dat de overheid zijn zoon en alle andere jonge boeren niet te veel ‘plaagt’ met strengere regels.

Martin kijkt eens om zich heen. ,,Ik zou hier wel oud kunnen worden, maar wel met iemand erbij hè”, grijnst de jonge boer. Een vriendin heeft hij, nog, niet. Tijd genoeg.

 

Brabants Dagblad/ 24 juli 2017/ Philip van den Brand