Bedrijf in Maren-Kessel als allerlaatste in Nederland officieel vrij van Q-koorts

MAREN-DSC_3740 - kopieKESSEL – De Nederlandse melkgeiten en -schapensector is officieel vrij van Q-koorts. Op de lijst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) met besmette bedrijven stond nog één bedrijf in Maren-Kessel.

 

 


    “Uit cijfers van de afgelopen jaren is zichtbaar dat de sector veilig is”


Bij het bedrijf is het afgelopen jaar géén verhoogd gehalte van de Q-koortsbacterie Coxiella Burnetii aangetroffen, waardoor het bedrijf officieel vrij is verklaard, zo meldt de NVWA.

Bij het bedrijf werd op 31 maart 2010 Q-koorts geconstateerd. De besmetting werd vastgesteld aan de hand van controle van de melk die het bedrijf leverde. Pas nadat een jaar lang de melk ‘negatief’ wordt getest en geen resten van de Q-koorts bacterie wordt aangetroffen, dan wordt het bedrijf van de lijst gehaald. Wat dus nog niet het geval was in Maren-Kessel.

Veilig
Voorzitter Jeannette van de Ven van LTO-vakgroep Melkgeitenhouderij vindt het prettig dat de lijst nu leeg is, zo zegt zij tegen vlakblad Boerderij.nl. “Maar het signaal dat de sector veilig is voor de volksgezondheid, is voor ons belangrijker dan de papieren lijst met besmette bedrijven. Uit cijfers van het nieuwe aantal Q-koortspatiënten van afgelopen jaren is zichtbaar dat de sector veilig is voor de volksgezondheid. Dat is voor ons dus veel belangrijker”, zegt Van de Ven.

8 juni 2016/BRABANTSDAGBLAD